Istoria celui mai renumit preparat culinar din lume – PIZZA

Adevarata istorie a pizzei incepe in Italia sau Grecia. Sau poate in Egipt. In functie de cum definim pizza, exista argumente foarte bune pentru fiecare din aceste variante. Iata mai jos o scurta istorie a celui mai renumit preparat culinat din lume. Incepand cu definitia primitiva si totusi atat de stiintifica care o descrie ca pe „un tip de paine plata cu ingrediente pe ea”, stim ca pizza dateaza din primul secol i.e.n. In acele vremuri, babilonienii, israelitii, egiptenii, armenii, grecii, romanii si alte culturi antice mancau paine plata, nedospita si coapta in cuptoare de pamant. Chiar si cu aproximativ 500 de ani i.e.n., soldatii persani coceau pe scuturile lor un aluat subtire si intins pe care il acopereau cu branza. Numeroase popoare au propriile lor versiuni ale pizzei cu inceputuri cat se poate de distincte si interesante. Acest lucru este dovada vie a faptului ca succesul sau era inevitabil. Pentru a intelege mai bine diferentele, iata un mic rezumat al inceputurilor sale in functie de tara: Egiptenii faceau o paine plata simpla, indienii coceau naan in cuptoare Tandoori fierbinti, dar nici una dintre aceste versiuni nu avea topping-uri. Persanii presarau doar branza, insa gateau aluatul intr-un mod atat de neobisnuit si primitiv incat ne vine greu sa o consideram pizza. Variantele mai asemanatoare cu ceea ce cunoastem noi in ziua de azi sunt cele ale grecilor si italienilor. Grecii antici aveau o paine plata numita plakountos pe care adaugau numeroase topping-uri, iar in Napoli (care a fost fondata de greci) se afla sufletul pizzei moderne. Desigur, in lumea antica, Napoli facea parte din Roma si folosea cuptoarele romane pentru coacere. Apoi, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Ira Nevin, stationat in Napoli, a fost printre primii americani care au descoperit acest preparat delicios. Intors acasa, la New York, era hotarat sa le prezinte prietenilor si familiei pizza si sa-i convinga de cat de delicioasa poate fi. Insa, Nevin dispunea si de o „arma” secreta: familia sa avea o afacere cu cuptoare. Asa se face ca Ira Nevin a inventat primul cuptor de pizza ceramic pe gaz. Mai curat si mai eficient decat modelele pe carbuni, i-a convins pe cei care cautau o idee de afacere că o pizzerie este cel mai profitabil business al momentului. Si uite asa, pizza s-a extins mai rapid decat se topeste mozzarella. La momentul de fata, pizza este unul dintre cele mai adorate feluri de mancare, iar numarul restaurantelor din fiecare oras important al lumii este impresionant. Daca ar fi sa impartim pizza in trei felii de istorie, atunci acestea ar fi catalogate asa: greaca, italiana si americana.
Pizza antica le apartine grecilor care au avut inspiratia de a adauga topping-uri gustoase peste banala paine plata. Pizza clasica le revine italienilor, care au descoperit cat de delicioasa poate fi atunci cand este coapta intr-un cuptor cu lemne. Si pizza moderna este cea americana, din moment ce acestia au avut tenacitatea de a o adapta tehnicilor contemporane de gatire. De asemenea, americanii sunt cei mai mari mancatori de pizza de pe glob, adorand sa inventeze cele mai neobisnuite sortimente de pizza – de la pizza cu chiftele la pizza cu inghetata.

Program

Luni-Joi
Duminica
10 - 00
Vineri & Sambata
10 - 01 Ultima comanda se ia cu 30 de minute inainte de ora inchiderii.

Detalii comanda

Ofertele nu se cumuleaza!
Preturile contin TVA si se pot modifica fara instiintare prealabila.
Comanda minima pentru livrare:

30 lei

Informatii alergeni

Anuntam persoanele alergice ca produsele noastre pot contine urmatorii alergeni: gluten de grau, lapte si derivate din lapte, oua si derivate din oua, peste si derivate din peste(somon produs congelat), fructe de mare(produs congelat), maioneza.

   
Suna acum