BONAPIZZA:
Pentru aluatul de pizza folosim o faina Italiana cu traditie – Caputo.
Am ales aceasta faina pentru ca cele mai importante trei ingrediente pentru pizza sunt faina, sosul de rosii si mozzarella. Nu exista nimic secret in prepararea pizzei, ci doar ingrediente de buna calitate.
Faina „caputo”, este macinata intr-un ritm lent care ne ofera noua, posibilitatea de a obtine un aluat autentic. Este esential sa ai faina potrivita. Brandul italian Caputo (e chiar din Napoli) sau cel unguresc Liszt (se gaseste la Metro).
Reteta e importanta; foloseste un cantar, caci nu merge sa pui apa si faina „cat cuprinde”.
Vrei sa poti arunca aluatul ca in filme? urmareste clipurile BONAPIZZA.
Ingrediente folosite:
1 kg de faina, plus extra pentru presarat
650 ml de apa
6g de drojdie uscata, din plic
30g de sare
Mod de preparare
1. Intr-un castron, se amesteca (mai intai cu o lingura de lemn, apoi cu mana) 800g de faina, toata apa, sarea si drojdia. Se lasa deoparte 20 de minute (pentru ca faina sa absoarba bine apa), apoi se incorporeaza si restul de faina, treptat. Se acopera castronul cu folie alimentara si se lasa aluatul la dospit cam o ora, o ora si jumatate, pana isi dubleaza volumul.
2. Se scoate pe suprafata de lucru, presarata cu putina faina, si se taie in bucati de 210-215g (da, ai nevoie de un cantar). Bucatile se pun in tavi (acoperite cu prosoape de bucatarie, ca sa nu se usuce) si se lasa la dospit inca 30 de minute.
3. Se ia cate o bucata de aluat si se intinde cu facaletul (sau doar cu mana, pentru cei cu experienta). Se intinde peste aluat passata si se presara mozzarella si topping-ul preferat.
4. Se coace in cuptorul incins la 400˚C timp de cateva minute (2 – 2½). Intr-un cuptor obisnuit coacerea va dura 10-15 minute (pizza va iesi tot gustoasa, dar nu la fel de subtire si de crocanta).